Zapraszam do zapoznania się z kalendarzem naszych szkoleń
TEMATY SZKOLEŃ
Ciasta krojone/bankietowe

Prowadzący:
Maciej Majzon - Wójtowicz
Długo wyczekiwany temat, który poprowadzi dla Was NOWY TRENER Maciej Majzon – Wójtowicz
Kompozycje smakowe jakie wykonacie to:
kawa/cytryna/kakao
czarna porzeczka/pomarańcza/migdał
kokos/limonka/marakuja/mango
orzech laskowy/pekan/patissiere
malina/tonka/jogurt



Ciasto drożdżowe i półfrancuskie
Długo wyczekiwany temat, który wprowadzi Was w świat ciasta drożdżowego i półfrancuskiego w słodkiej odsłonie 🙂
Na szkoleniu wykonamy:
croissant maślany
pain au chocolat
Kardamonka
Brioche
Brioche z karmelem
Brioche z kremem śmietankowym
Bułka mleczna z czekoladą
Drożdżówka z twarogiem i orzechem pekan
Szkolenie prowadzone jest od podstaw



Desery w słoiku
Jak zamknąć smak w 120 ml ?
Patryk Szczepański wie to najlepiej
Wykonacie aż 6 kompozycji smakowych:
1) Mango / Kawa / Mleczna czekolada
(Redukcja z kawy, krem mango, ciastko kawowe, salsa mango, krem straciatella z mleczna czekolada)

Ciasto parzone
Ciasto parzone to jedno z bardziej wymagających ciast
Pod okiem Michała poznacie wszystkie tajniki wypieku i stworzycie słodkie dzieła sztuki
Szkolenie prowadzone od podstaw
Zakres szkolenia:
1.Ptyś egzotyczny
Krem malibu/patissier-mango/sos czerwona pomarańcza-mango/2.Ptyś karmelowy
Krem słony karmel/namelaka pekan/słony karmel z soją3.Ekler malinowy
Cremeux malinowe/galaretka malina -yuzu/ganache waniliowy/kompresowane figi/4.Tartaletka z krakulinem
Pate a choux/krem mleczna czekolada-orzech/krem czekoladowy/kamień bezowy-pekan/
5.Paris Brest pistacja
Pate a chuox pistacjowe/krem pistacjowy/pralina pistacjowa/konfitura z ananasa z estragonem/świeże maliny



Solidne podstawy cukiernictwa
Szkolenie od którego warto zacząć swoją przygodę
Rodzaje środków żelujących, różnica w konsystencji klasycznych kremów cukierniczych, przekrój klasyków cukiernictwa to tylko nieliczne aspekty tego szkolenia.
Menu warsztatowe:
1) Tort: Miód/ananas-mandarynka-imbir/ jaśmin i wanilia
2) Choux: Kakao/czekolada mleczna/ gruszki-cytryna- tymianek/ wanilia
3) Monoporcja: Kawa/ mascarpone/ amaretto / pekan
4) Tarta: Migdał/ earl grey/ karmel/ śliwki
5) Breton: Masło/ banany-rum/orzeszki arachidowe
6)Financierki: Miód, karmel, cocoa nibs





Ciasta klasyczne w nowoczesnej wersji
Temat, którego jeszcze nie było a poprowadzi go dla Was NOWY TRENER Maciej Majzon – Wójtowicz
Odczarujemy klasyczne ciasta
Kompozycje smakowe jakie przygotowaliśmy to:
- Jabłko/migdał/kwaśna śmietana ( szarlotka)
- Malina/pistacja/biała czekolada (rolada)
- Serek śmietankowy/kolendra/owoce egzotyczne (sernik)
- Gryka/ziele angielskie/banan (brownie)
Ciasta są dość skomplikowane, w miarę możliwości czasowych wykonamy 5 kompozycję




Słodki stół weselny desery + organizacja
Program szkolenia:
Torty nowoczesne w polewie lustrzanej
Wszystkie torty wykończymy samodzielnie zrobioną polewą lustrzaną w różnych kolorach
Poziom szkolenia:podstawowy
Koszt szkolenia 1000 zł
Monoporcje foremkowe BEZ GLUTENU w polewie lustrzanej
1) Mango / Trawa cytrynowa / Cytryna
(chrupka cytrynowa / magdalenka waniliowa / supreme cytrynowe / galaretka mango z trawą cytrynową / polewa „nappage”)
2)Mleczna czekolada / Malina / Mięta
(financier kakaowy z malinami / creamy z mlecznej czekolady / żelka malinowa z mietą / polewa malinowa / świeże maliny)
3)Ciemna czekolada / Banan / Kawa
(brownie czekoladowe / smażone banany / creamy kawowe / mus z ciemnej czekolady / polewa ciemna „mirror glacage”
4)Karmel / Sos sojowy / Orzeszki ziemne
(biszkopt tygrysi / creamy z orzeszków ziemnych/ karmel z sosem sojowym / ubijany krem karmelowy, polewa karmelowa „nappage” / polewa rocher)
5)Sezam / migdał / Kokos
Financier migdałowow sezamowy / chrupka sezamowa / creamy migdałowe / mus kokosowy / polewa z białej czekolady)
]1
Wegańskie ciasta klasyczne + ciasto drożdżowe
1)Drożdżówka z owocami
(ciasto drożdżowe, konfitura malinowa, krem patissier, kruszonka migdałowa, świeże owoce)
2)Cynamonka
(ciasto drożdżowe, nadzienie cynamonowe, lukier )
3)Babka cytrynowa z pistacjami
4)Babka kakaowo orzechowa z bananami
5)Ciasto malina / migdał / wanilia
(biszkopt waniliowy, creamy malinowe, żel malinowy, creamy migdałowo waniliowe, świeże maliny)
6)Brownie z truskawkami i mango
(brownie czekoladowe, creamy czekoladowe z mango, świeże truskawki, mango, karmelizowane nibsy kakaowca)
7)Tarta z borówkami
(ciasto kruche, krem migdałowo cytrynowy, creamy migdałowe z pomarańczą , świeże borówki)
8) Ciasteczka z czekoladą
Tarty nowoczesne
Tarty w nowoczesnej formie
Połączenie struktur i smaków jakich nie znajdziecie nigdzie indziej
Szkolenie prowadzone od podstaw dla osób, które stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie ale i dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją ofertę o niebanalne smaki
Na szkoleniu wykonamy :
1) Tarta Czerwone owoce / Biała czekolada / Liczi/ Róża
Podstawy czekolady
Program szkolenia:
– teoria oraz praktyka związana z metodami temperowania czekolady (temperowanie na blacie granitowym, zasiewanie czekoladą, zasiewanie masłem kakaowym)
– zbiór informacji dotyczących przechowywania czekolady oraz problemów jakie mogą wystąpić
– podstawowe informacje dotyczące produktów orzechowych
Receptury:
-tabliczki czekoladowe z dodatkami (mleczna z słonecznikiem oraz solą morską / biała z prażonym sezamem i orzeszkami ziemnymi /ciemna z kokosem, pomarańczą oraz imbirem)
– napolitanki
-trufle czekoladowe (słony karmel / rum z wanilią )
– meltaways
-rochery migdałowe z prażonym ziarnem kakaowca oraz kawą
– klasyczna gianduja (w tym wykonanie pasty pralinowej od podstaw)
– cremino na bazie pasty z orzechów ziemnych
– batonik z karmelowej białej czekolady ( prązony migdał z kruszonką )
– batonik z białej czekolady (żel z yuzu i cytryny / ganache z białej czekolady z matchą )
– pralina (miód / pomarańcza / ganache z ciemnej i mlecznej czekolady)
– spread czekoladowo – orzechowy
Poziom szkolenia: podstawowy
koszt szkolenia 1100 zł
Tort dekorowany kremem „Lambeth Cake”
Zakres szkolenia:
– nauka tynkowania i ostre kanty
-posługiwanie się tylkami
– nauka szprycowania /wzory,rozety,falbany/
-barwienie kremu /omówienie barwników
-dekorowanie tortu w stylu lambeth
Cena – 1000 zł



Ciasta bez glutenu i cukru dodanego
Zakres szkolenia:











Torty musowe w zamszu i idealne desery na słodki stół





Cena – 1400 zł
Torty piętrowe - kolosy
Zakres szkolenia:
W programie składanie 2 wysokich tortów (6-8 pięter) torty przełożone kremami wcześniej
– tynkowanie na żyletę
– idealne i niezawodne nakładanie pięter
– omawiamy transport
– udostępnione przepisy na biszkopty, tynk, oraz techniki omawiane na szkoleniu
Techniki które pojawia się :
-ręczny line art
– witraż
-akwarela
– efekt a la obraz akrylowy
– motyle z papieru waflowego
-praca z drukiem
-jadalne liście
Poziom szkolenia: podstawowy
Cena – 1400 zł
Zdjęcia tortów są podglądowe 🙂
Monodesery 2.0
Zakres szkolenia:
Na szkoleniu wykonacie 4 monoporcje w takich smakach jak:
Pomarańcza – wanilia
Czekolada – rum
Owoce leśne – biała czekolada
Mango – limonka
Nauczycie się robić:
- krem i mus czekoladowy
- curd limonka, mus mango-limonka i glazura mango
- kruche ciastko malinowe, konfitura, cremeux owoce leśne
- mus z białej czekolady, zamsz
- mus pomarańczowy, krem budyniowy
Dodatkowo wykonamy klasyczny deser z ciasta parzonego 🙂
Paris brest ze słonym karmelem
Cena – 1700 zł
Ciasta kawiarniane
Zakres szkolenia:
- torcik kokosowy z musem rabarbarowym i dodatkiem wina musującego
- tarta różana na kruszonce
- torcik sernikowo – truskawkowy z dodatkiem mięty
- Sernik wanilia – marakuja
- Brownie z kremem waniliowo-ciasteczkowym i kwaśnymi owocami
- torcik mango
Poziom szkolenia : podstawowy
Cena 1000 zł
Kwiaty z papieru waflowego
Plan szkolenia:
1. Omówienie i charakterystyka papieru waflowego i papieru cukrowego
2. Omówienie i charakterystyka narzędzi niezbędnych do tworzenia kwiatów
3. Omówienie rodzaju powierzchni na jakich możemy użyć papieru oraz sposoby mocowania kwiatów na torcie
4. Jak przygotować projekt tortu
5. Omówienie barwników do malowania/barwienia papieru
6. Łączenie kolorów – barwienie papieru waflowego
7. Przygotowanie papieru do tworzenia kwiatów
8. Tworzenie płatków kwiatów , liści i kwiatów 3D
9. Łączenie poszczególnych elementów w kompozycję kwiatową
10. Malowanie na gotowym torcie ( atrapa pokryta masą cukrową ) -i techniki malowania
11. Dekorowanie tortu przygotowanymi kwiatami 3D
12. Omówienie „pułapek” w pracy z papierem i jak uniknąć problemów
13. Pytania i odpowiedzi
Poziom szkolenia: podstawowy
Cena 800 zł

Makaroniki na 2 metodach + makaronik wegański
Plan szkolenia:
1. Omówienie produktów i technologii wypieku makaroników
2. Omówienie najczęściej popełnianych błędów w czasie procesu ich przygotowania i wypiekania.
3. Przygotowanie składników z uwzględnieniem informacji na co należy zwrócić uwagę przy ich doborze
4. Omówienie rodzajów bezy
5. Przygotowanie bezy do makaroników – na co należy zwrócić uwagę
6. Przygotowanie ciasta na makaroniki,
7. Szprycowanie i wypiek makaroników
8. Przygotowanie nadzienia :
- Ganache czekoladowy z masłem orzechowym, cremeux caramel
- Ganache pistacjowy, pralina pistacjowa
- Ganache porzeczkowy
- Ganache Baileys, kawa
- Ganache na karmelu z marakują, konfitura egzotyczna
- Cheescake słony kokos i konfitura z pieczonych ananasow i kalmansi
9. Nadziewanie i składanie makaroników
Poziom szkolenia: podstawowy
Cena 1100 zł
Podstawy tortów - tort tynkowany
Kurs dla osób początkujących lub tych, które dopiero chcą zacząć przygodę z tortami.
W programie kursu:
– idealny biszkopt, stabilny, wilgotny, pyszny
– środek tortu czyli nasączenie, kremy, frużeliny i prażynki
– mini beziki idealne do dekoracji tortów
– tynkowanie, barwienie tynku i kancik
– kolorowy drip
– zabezpieczenie kwiatów
– aranżacja dekoracji na torcie
– omówienie ilości porcji i wycena tortów
Każdy uczestnik wykona swój własny tort i zabierze go ze sobą
Poziom szkolenia: podstawowy
cena 900 zł
Torty piętrowe / weselne– kurs 2 dniowy
Kurs dla osób, które pierwsze tortowanie mają już za sobą, dla tych którzy chcą nauczyć się stawiać torty piętrowe ale też dla tych którzy zainteresowani są technikami dekoratorskimi
W programie kursu:
– dwa 4 piętrowe torty
– 8 smaków, żelki, kremy, prażynki i frużeliny
– tynkowanie, kancik, barwnienie tynku na ciemny kolor
techniki dekoratorskie wycena, transport, know-how. Każdy uczestnik otrzyma 8 kawałków
tortów po jednym z każdego smaku.
Poziom szkolenia: średniozaawansowany
Cena – 2000 zł
Wegańskie torty/ciasta/desery - kurs 2 dniowy
Zupełnie nowy i jedyny taki program w Polsce – dodatkowo przepisy przerobione na bezglutenowe i bez cukrowe tam gdzie to możliwe
W programie
Torty:
– pistacja wiśnia (mus pistacja, mus wiśnia,żelka wiśniowa, prażynka pistacjowa)
– Tort orzech laskowy czekolada (mus orzech laskowy, krem czekoladowo-budyniowy, prażynka lotus)
– Tort chałwa owoce leśne brownie (brownie, biszkopt waniliowy, mus chałwowy, curd owoce leśne
– Tort mango malina marakuja ( biszkopt marakuja, żelka malinowa, krem malinowy, insert mango)
Desery:
– Mus jeżynowo-sernikowy, krem jeżynowy, leśny mech – zamsz
– Jogurtowy mus mango, krem mango, biszkopt porzeczkowy – polewa twarda
– Tartaletka egzotyczna – insert ananas, mus kokosowy
– Panacotta pomarańczowa z morelami i karmelem
– Pavlova z kremem na czekoladzie malinowej
Ciasta
– Sernik pieczony lotus
– Tarta tonka, gorzka czekolada
– Brownie z ganachem ubijalnym , pekanami i orzechami
– Tarta czekolada mleczna, gorzka, wiśnia i pralina laskowa
Cena – 1900 zł