Zapraszam do zapoznania się z kalendarzem naszych szkoleń

TEMATY SZKOLEŃ

Ciasta krojone/bankietowe

Prowadzący:

Maciej Majzon - Wójtowicz

 

Długo wyczekiwany temat, który poprowadzi dla Was NOWY TRENER Maciej Majzon – Wójtowicz

Kompozycje smakowe jakie wykonacie to:

🧁kawa/cytryna/kakao

🍰czarna porzeczka/pomarańcza/migdał

🧁kokos/limonka/marakuja/mango

🍰orzech laskowy/pekan/patissiere

🧁malina/tonka/jogurt

 
Poziom szkolenia: podstawowy
Koszt szkolenia 1200 zł
 

 

Ciasto drożdżowe i półfrancuskie

Długo wyczekiwany temat, który wprowadzi Was w świat ciasta drożdżowego i półfrancuskiego w słodkiej odsłonie 🙂

Na szkoleniu wykonamy:

croissant maślany

pain au chocolat

Kardamonka

Brioche

Brioche z karmelem

Brioche z kremem śmietankowym

Bułka mleczna z czekoladą

Drożdżówka z twarogiem i orzechem pekan

Szkolenie prowadzone jest od podstaw

 
Poziom szkolenia: podstawowy
Koszt szkolenia 1100 zł
 
 

Desery w słoiku

 

Jak zamknąć smak w 120 ml ?

Patryk Szczepański wie to najlepiej

Wykonacie aż 6 kompozycji smakowych:

1) Mango / Kawa / Mleczna czekolada

(Redukcja z kawy, krem mango, ciastko kawowe, salsa mango, krem straciatella z mleczna czekolada)

 
2) Rum / Ananas / Wanilia
(Ciasto.drozdzowe baba rhum, compote z pieczonego karmelizowanwgo ananasa, ubijany krem waniliowy, kawior karmelowy)
 
3) Matcha / Malina / Orzech laskowy
(Galaretka malinowa , ubijany ganache z białej czekolady z herbata matcha, creamy z orzechów laskowych, pate choux , supreme malinowe)
 
4) Sezam  / Pomarańcza / Wiśnia
(Mus chałwowy, żel z wiśni i pomarańczy, magdalenka pomarańczowa, crunch sezamowy, nanelaka z mlecznej czekolady z pomarańczą)
 
5) Biała czekolada / Cytryna / Bazylią
(Creamy bazyliowe / żel cytrynowy z yuzu / lekki mus z białej czekolady na bazie białka)
 
6) Morela / Migdał / Pistacja
(Wilgotny biszkopt pistacjowy ,sos z prażonych migdałów,  kruszonka migdałowa, creamy morelowa, ubijany gamache pistacjowy,  chrupiacy „kamyczki”)
 
Poziom szkolenia: podstawowy
Koszt szkolenia 1000 zł
 
 

Ciasto parzone

Ciasto parzone to jedno z bardziej wymagających ciast

Pod okiem Michała poznacie wszystkie tajniki wypieku i stworzycie słodkie dzieła sztuki

Szkolenie prowadzone od podstaw

Zakres szkolenia:

1.Ptyś egzotyczny
Krem malibu/patissier-mango/sos czerwona pomarańcza-mango/2.Ptyś karmelowy
Krem słony karmel/namelaka pekan/słony karmel z soją3.Ekler malinowy
Cremeux malinowe/galaretka malina -yuzu/ganache waniliowy/kompresowane figi/4.Tartaletka z krakulinem
Pate a choux/krem mleczna czekolada-orzech/krem czekoladowy/kamień bezowy-pekan/
5.Paris Brest pistacja
Pate a chuox pistacjowe/krem pistacjowy/pralina pistacjowa/konfitura z ananasa z estragonem/świeże maliny

 
Poziom szkolenia: podstawowy
Koszt szkolenia 1100 zł
 

Solidne podstawy cukiernictwa

Szkolenie od którego warto zacząć swoją przygodę

Rodzaje środków żelujących, różnica w konsystencji klasycznych kremów cukierniczych, przekrój klasyków cukiernictwa to tylko nieliczne aspekty tego szkolenia.

Menu warsztatowe:

1) Tort: Miód/ananas-mandarynka-imbir/ jaśmin i wanilia

2) Choux: Kakao/czekolada mleczna/ gruszki-cytryna- tymianek/ wanilia

3) Monoporcja: Kawa/ mascarpone/ amaretto / pekan

4) Tarta: Migdał/ earl grey/ karmel/ śliwki

5) Breton: Masło/ banany-rum/orzeszki arachidowe

6)Financierki: Miód, karmel, cocoa nibs

 
Poziom szkolenia: podstawowy
Koszt szkolenia 1100 zł

Ciasta klasyczne w nowoczesnej wersji

Temat, którego jeszcze nie było a  poprowadzi go dla Was NOWY TRENER Maciej Majzon – Wójtowicz

Odczarujemy klasyczne ciasta

Kompozycje smakowe jakie przygotowaliśmy to:

  1. Jabłko/migdał/kwaśna śmietana ( szarlotka)
  2. Malina/pistacja/biała czekolada (rolada)
  3. Serek śmietankowy/kolendra/owoce egzotyczne (sernik)
  4. Gryka/ziele angielskie/banan (brownie)

Ciasta są dość skomplikowane, w miarę możliwości czasowych wykonamy 5 kompozycję

 
Poziom szkolenia: podstawowy
Koszt szkolenia 1200 zł

 

Słodki stół weselny desery + organizacja

Program szkolenia:

profiterolki z kremem chantilly i pistacjowym ganache
lody jogurtowe z brownie i żelką jagodową
idealne muffinki z owocami
klasyczna beza mango-marakuja
tartaletka z financierem orzechowym i musem mleczna czekolada
wilgotne donuty maślankowe
brownie z karmelowym kremem
monoporcja philadelphia-malina
 
Na szkoleniu omówimy logistykę, organizacje i wycenę słodkiego stołu.
Pokażemy jak rozplanować pracę w pracowni i na miejscu
 
Poziom szkolenia: podstawowy
Koszt szkolenia 1400 zł

Torty nowoczesne w polewie lustrzanej

 
Szkolenie prowadzone od podstaw dla osób, które chcą zacząć przygodę z tortami musowymi w polewie
 
W programie kompozycje smakowe:
1. Mus biała czekolada z nutą kwiata pomarańczy/krem kokosowy/żelka morela-brzoskwinia/dacquoise kokosowy/ chrupka z ryżu preparowanego
 
2.Mus śmietankowy/financier z orzecha pekan nasączony wiśnią/pralina pekan/patissier orzechowy z likierem Mozart/ chrupka orzechowa
 
3.Mus pistacjowy/truskawka-liczi/ganache pistacjowy/biszkopt jacond

Wszystkie torty wykończymy samodzielnie zrobioną polewą lustrzaną w różnych kolorach

Poziom szkolenia:podstawowy

Koszt szkolenia 1000 zł

Monoporcje foremkowe BEZ GLUTENU w polewie lustrzanej

1) Mango / Trawa cytrynowa / Cytryna
(chrupka cytrynowa / magdalenka waniliowa / supreme cytrynowe / galaretka mango z trawą cytrynową / polewa „nappage”)

2)Mleczna czekolada / Malina / Mięta
(financier kakaowy z malinami / creamy z mlecznej czekolady / żelka malinowa z mietą / polewa malinowa / świeże maliny)

3)Ciemna czekolada / Banan / Kawa
(brownie czekoladowe / smażone banany / creamy kawowe / mus z ciemnej czekolady / polewa ciemna „mirror glacage”

4)Karmel / Sos sojowy / Orzeszki ziemne
(biszkopt tygrysi / creamy z orzeszków ziemnych/ karmel z sosem sojowym / ubijany krem karmelowy, polewa karmelowa „nappage” / polewa rocher)

5)Sezam / migdał / Kokos
Financier migdałowow sezamowy / chrupka sezamowa / creamy migdałowe / mus kokosowy / polewa z białej czekolady)

Poziom szkolenia: średniozaawansowany
Koszt szkolenia 1100 zł

]1

Wegańskie ciasta klasyczne + ciasto drożdżowe

1)Drożdżówka z owocami

(ciasto drożdżowe, konfitura malinowa, krem patissier, kruszonka migdałowa, świeże owoce)

2)Cynamonka

(ciasto drożdżowe, nadzienie cynamonowe, lukier )

3)Babka cytrynowa z pistacjami

4)Babka kakaowo orzechowa z bananami

5)Ciasto malina / migdał / wanilia

(biszkopt waniliowy, creamy malinowe, żel malinowy, creamy migdałowo waniliowe, świeże maliny)

6)Brownie z truskawkami i mango

(brownie czekoladowe, creamy czekoladowe z mango, świeże truskawki, mango, karmelizowane nibsy kakaowca)

7)Tarta z borówkami

(ciasto kruche, krem migdałowo cytrynowy, creamy migdałowe z pomarańczą , świeże borówki)

8) Ciasteczka z czekoladą

Poziom szkolenia: podstawowy
koszt szkolenia 1000 zł

Tarty nowoczesne

Tarty w nowoczesnej formie

Połączenie struktur i smaków jakich nie znajdziecie nigdzie indziej

Szkolenie prowadzone od podstaw dla osób, które stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie ale i dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją ofertę o niebanalne smaki

Na szkoleniu wykonamy :

1) Tarta Czerwone owoce / Biała czekolada / Liczi/ Róża

 
Chrupiacy spod malinowy, creamy z białej czekolady z wanilia, żel  z czerwonych owoców z octem balsamicznym , ubijany ganach z białej czekolady z wodą różaną, galaretka z Lechii swieze owoce
 
2)Tarta  Mango / Ciemna czekolada / Mleczna czekolada Vege
 
Kakaowe ciasto kruche, creamy  ciemnej czekolady, creamy z mlecznej czekolady, krem mango , ziemia czekoladowa, świeże mango, żel z marakuji
 
3) Tarta Pistacja / Miód / Jogurt / Melon
 
Sable breton pistacjowa, krem miodowy , namelaka jogurtowa , galaretka miodowa , świeży melon
 
4) Tarta Marcepan/ Morela / Kokos Gluten free
 
Ciasto kruche  / krem migsalowo kokosowy zapiekany z galaretka morelowa / krem marcepanowy / Chrupka kokosową/ ubijany ganache kokosowy
 
5)Tarta  Truskawka / Biała czekolada / Oliwa z oliwek / czarne oliwki
 
Chrupiacy spód , creamy truskawkowe, namelaka z białej czekolady z oliwa z oliwek ,macerowane czarne oliwki, biszkopt z oliwy z oliwek, żel truskawkowy
 
Poziom szkolenia: podstawowy
koszt szkolenia 1000 zł

Podstawy czekolady

Program szkolenia:
– teoria oraz praktyka związana z metodami temperowania czekolady (temperowanie na blacie granitowym, zasiewanie czekoladą, zasiewanie masłem kakaowym)
– zbiór informacji dotyczących przechowywania czekolady oraz problemów jakie mogą wystąpić
– podstawowe informacje dotyczące produktów orzechowych
Receptury:
-tabliczki czekoladowe z dodatkami (mleczna z słonecznikiem oraz solą morską / biała z prażonym sezamem i orzeszkami ziemnymi /ciemna z kokosem, pomarańczą oraz imbirem)
– napolitanki
-trufle czekoladowe (słony karmel / rum z wanilią )
– meltaways
-rochery migdałowe z prażonym ziarnem kakaowca oraz kawą
– klasyczna gianduja (w tym wykonanie pasty pralinowej od podstaw)
– cremino na bazie pasty z orzechów ziemnych
– batonik z karmelowej białej czekolady ( prązony migdał z kruszonką )
– batonik z białej czekolady (żel z yuzu i cytryny / ganache z białej czekolady z matchą )
– pralina (miód / pomarańcza / ganache z ciemnej i mlecznej czekolady)
– spread czekoladowo – orzechowy

Poziom szkolenia: podstawowy

koszt szkolenia 1100 zł

Tort dekorowany kremem „Lambeth Cake”

Zakres szkolenia:

 
– praca na prawdziwym , złożonym torcie – każdy kursant na swoim egzemplarzu
– nauka tynkowania i ostre kanty
-posługiwanie się tylkami
– nauka szprycowania /wzory,rozety,falbany/
-barwienie kremu /omówienie barwników
-dekorowanie tortu w stylu lambeth
 
Poziom szkolenia: podstawpwy

Cena – 1000 zł

 
 
 
 

Ciasta bez glutenu i cukru dodanego

Zakres szkolenia:

🧁Torcik z cheeskejkiem w musie z owoców leśnych
🍰Sernik kawowy
🧁Torcik sernikowy kokosowy z mango
🍰Torcik dyniowy z kremem bananowym
🧁Tartę czekoladowa z malinami
🍰Ciasto Sandwich z musem mango
Będziemy pracować na mąkach bezglutenowych a słodycz pozyskiwać jak najbardziej naturalnie ❤️
 
Poziom szkolenia: podstawowy
Cena – 1000 zł

 

 
 
 
 
 

Torty musowe w zamszu i idealne desery na słodki stół

Chcesz zorganizować słodki kącik na przyjęcia rodzinne?
Stawiasz pierwsze kroki z tortami musowymi i techniką zamszowania?
Interesują Cię mniejsze realizację na Komunię Świętą, Chrzciny czy baby showe?
To szkolenie będzie idealne dla Ciebie
 
Zrobimy razem:
🧁tort musowy + monoporcje chmurki
– wilgotny biszkopt brownie z migdałami
– confit z jagód i limonki
– mus z mascarpone i wanilii
– zamsz czekoladowy
– Jadalny mech w kolorze białym
 
🎂Monoprcje półkule
– mus z palonej białej czekolady
– compote mango-marakuja
– chrupiąca pralina z orzechów laskowych i mlecznej czekolady
– zamsz czekoladowy
 
🎂Monoprcje kule
– mus jagodowy z białą czekoladą  i nutką cytryny
– Zelka malina/liczi
– Chrupiąca pralina z solonej pistacji, białej czekolady i liofilizowanych malin
– polewa lustrzana
 
🎂Ice popsy:
– delikatny serniczek na zimno z serka philadelphia i fasoli tonka
– żelka z truskawki i bazyli
– chrupiąca skorupka z czekolady
 
🧁Kosteczki musowe:
– mus kokosowy z białą czekoladą
– confit rokitnik/brzoskwinia
– idealne migdałowe ciasteczko
– Krem chantiliiy z białej czekolady i limonki
– zamsz czekoladowy
 
Przygotuj się z nami do sezonu Komunijnego
 
Poziom szkolenia: podstawowy

Cena – 1400 zł

 
 
 
 
 

Torty piętrowe - kolosy

Zakres szkolenia:

W programie składanie 2 wysokich tortów (6-8 pięter) torty przełożone kremami wcześniej
– tynkowanie na żyletę
– idealne i niezawodne nakładanie pięter
– omawiamy transport
– udostępnione przepisy na biszkopty, tynk, oraz techniki omawiane na szkoleniu

Techniki które pojawia się :
-ręczny line art
– witraż
-akwarela
– efekt a la obraz akrylowy
– motyle z papieru waflowego
-praca z drukiem
-jadalne liście

Poziom szkolenia: podstawowy

Cena – 1400 zł

Zdjęcia tortów są podglądowe 🙂

 

 
 
 
 
 

Monodesery 2.0

 Zakres szkolenia:

Na szkoleniu wykonacie 4 monoporcje w takich smakach jak:

Pomarańcza – wanilia

Czekolada – rum

Owoce leśne – biała czekolada

Mango – limonka

Nauczycie się robić:

  • krem i mus czekoladowy
  • curd limonka, mus mango-limonka i glazura mango
  • kruche ciastko malinowe, konfitura, cremeux owoce leśne
  • mus z białej czekolady, zamsz
  • mus pomarańczowy, krem budyniowy

Dodatkowo wykonamy klasyczny deser z ciasta parzonego 🙂

Paris brest ze słonym karmelem

Cena – 1700 zł

 

 
 
 
 
 

Ciasta kawiarniane

       Zakres szkolenia:

  • torcik kokosowy z musem rabarbarowym i dodatkiem wina musującego
  • tarta różana na kruszonce
  • torcik sernikowo – truskawkowy  z dodatkiem mięty
  • Sernik wanilia – marakuja
  • Brownie z kremem waniliowo-ciasteczkowym i kwaśnymi owocami
  • torcik mango

Poziom szkolenia : podstawowy

Cena 1000 zł

Kwiaty z papieru waflowego

Plan szkolenia:

1. Omówienie i charakterystyka papieru waflowego i papieru cukrowego
2. Omówienie i charakterystyka narzędzi niezbędnych do tworzenia kwiatów
3. Omówienie rodzaju powierzchni na jakich możemy użyć papieru oraz sposoby mocowania kwiatów na torcie
4. Jak przygotować projekt tortu
5. Omówienie barwników  do malowania/barwienia papieru
6. Łączenie kolorów – barwienie papieru waflowego
7. Przygotowanie papieru do tworzenia kwiatów
8. Tworzenie płatków kwiatów , liści i kwiatów 3D
9. Łączenie poszczególnych elementów w kompozycję kwiatową
10. Malowanie na gotowym  torcie ( atrapa pokryta masą cukrową ) -i techniki malowania
11. Dekorowanie tortu przygotowanymi kwiatami 3D
12. Omówienie „pułapek”  w pracy z papierem i jak uniknąć problemów
13. Pytania i odpowiedzi

Poziom szkolenia: podstawowy

Cena 800 zł

Makaroniki na 2 metodach + makaronik wegański

Plan szkolenia:

1. Omówienie produktów i technologii wypieku makaroników
2. Omówienie najczęściej popełnianych błędów w czasie procesu ich przygotowania i wypiekania.
3. Przygotowanie składników z uwzględnieniem informacji na co należy zwrócić uwagę przy ich doborze
4. Omówienie rodzajów bezy
5. Przygotowanie bezy do makaroników – na co należy zwrócić uwagę
6. Przygotowanie ciasta na makaroniki,
7. Szprycowanie i wypiek makaroników
8. Przygotowanie nadzienia :

  • Ganache czekoladowy z masłem orzechowym, cremeux caramel
  • Ganache pistacjowy, pralina pistacjowa
  • Ganache porzeczkowy
  • Ganache Baileys, kawa
  • Ganache na karmelu z marakują, konfitura egzotyczna
  • Cheescake słony kokos i konfitura z pieczonych ananasow i kalmansi

9. Nadziewanie i składanie makaroników

Poziom szkolenia: podstawowy

Cena 1100 zł

Podstawy tortów - tort tynkowany

Kurs dla osób początkujących lub tych, które dopiero chcą zacząć przygodę z tortami.

W programie kursu:

– idealny biszkopt, stabilny, wilgotny, pyszny
– środek tortu czyli nasączenie, kremy, frużeliny i prażynki
– mini beziki idealne do dekoracji tortów
– tynkowanie, barwienie tynku i kancik
– kolorowy drip
– zabezpieczenie kwiatów
– aranżacja dekoracji na torcie
– omówienie ilości porcji i wycena tortów
Każdy uczestnik wykona swój własny tort i zabierze go ze sobą

Poziom szkolenia: podstawowy

cena 900 zł

Torty piętrowe / weselne– kurs 2 dniowy

Kurs dla osób, które pierwsze tortowanie mają już za sobą, dla tych którzy chcą nauczyć się stawiać torty piętrowe ale też dla tych którzy zainteresowani są technikami dekoratorskimi

W programie kursu:

– dwa 4 piętrowe torty
– 8 smaków, żelki, kremy, prażynki i frużeliny
– tynkowanie, kancik, barwnienie tynku na ciemny kolor
techniki dekoratorskie wycena, transport, know-how. Każdy uczestnik otrzyma 8 kawałków
tortów po jednym z każdego smaku.

Poziom szkolenia: średniozaawansowany

 Cena – 2000 zł

Wegańskie torty/ciasta/desery - kurs 2 dniowy

Zupełnie nowy i jedyny taki program w Polsce – dodatkowo przepisy przerobione na bezglutenowe i bez cukrowe tam gdzie to możliwe

W programie

Torty:
– pistacja wiśnia (mus pistacja, mus wiśnia,żelka wiśniowa, prażynka pistacjowa)
– Tort orzech laskowy czekolada (mus orzech laskowy, krem czekoladowo-budyniowy, prażynka lotus)
– Tort chałwa owoce leśne brownie (brownie, biszkopt waniliowy, mus chałwowy, curd owoce leśne
– Tort mango malina marakuja ( biszkopt marakuja, żelka malinowa, krem malinowy, insert mango)

Desery:
– Mus jeżynowo-sernikowy, krem jeżynowy, leśny mech – zamsz
– Jogurtowy mus mango, krem mango, biszkopt porzeczkowy – polewa twarda
– Tartaletka egzotyczna – insert ananas, mus kokosowy
– Panacotta pomarańczowa z morelami i karmelem
– Pavlova z kremem na czekoladzie malinowej

Ciasta
– Sernik pieczony lotus
– Tarta tonka, gorzka czekolada
– Brownie z ganachem ubijalnym , pekanami i orzechami
– Tarta czekolada mleczna, gorzka, wiśnia i pralina laskowa

Cena – 1900 zł