Zapraszam do zapoznania się z kalendarzem naszych szkoleń

TEMATY SZKOLEŃ

Słodki stół

Program szkolenia:

profiterolki z kremem chantilly i pistacjowym ganache
lody jogurtowe z brownie i żelką jagodową
idealne muffinki z owocami
klasyczna beza mango-marakuja
tartaletka z financierem orzechowym, kremem namelaka, praliną i curdem porzeczkowym
wilgotne donuty maślankowe
brownie z karmelowym kremem
monoporcja philadelphia-malina

koszt szkolenia 1100 zł

Podstawy czekolady

Program szkolenia:
– teoria oraz praktyka związana z metodami temperowania czekolady (temperowanie na blacie granitowym, zasiewanie czekoladą, zasiewanie masłem kakaowym)
– zbiór informacji dotyczących przechowywania czekolady oraz problemów jakie mogą wystąpić
– podstawowe informacje dotyczące produktów orzechowych
Receptury:
-tabliczki czekoladowe z dodatkami (mleczna z słonecznikiem oraz solą morską / biała z prażonym sezamem i orzeszkami ziemnymi /ciemna z kokosem, pomarańczą oraz imbirem)
– napolitanki
-trufle czekoladowe (słony karmel / rum z wanilią )
– meltaways
-rochery migdałowe z prażonym ziarnem kakaowca oraz kawą
– klasyczna gianduja (w tym wykonanie pasty pralinowej od podstaw)
– cremino na bazie pasty z orzechów ziemnych
– batonik z karmelowej białej czekolady ( prązony migdał z kruszonką )
– batonik z białej czekolady (żel z yuzu i cytryny / ganache z białej czekolady z matchą )
– pralina (miód / pomarańcza / ganache z ciemnej i mlecznej czekolady)
– spread czekoladowo – orzechowy

koszt szkolenia 1100 zł

Bento Cake

 

BENTO CAKE

Torcik niewielkich rozmiarach, przeznaczony dla jednej lub dwóch osób. Jego filigranowa wielkość sprawia, że można potraktować go jako miły prezent, może być dowolnie spersonalizowany.Kremowe wykończenie w dowolnej kolorystyce stanowi idealne tło dla prostego napisu.Można też zdecydować się na niewielki obrazek lub inne, kwieciste dekoracje.

Na szkoleniu wykonamy dwa 12 cm torciki:

BENTO LEMON:

  • wilgotne ciasto cytrynowe
  • ganache z rubinowej czekolady
  • karmel malinowy

BENTO KAKAO:

  • kakowe ciasto na maślance
  • ganache z czekolady karmelowej
  • pralina słony migdał

koszt 700 zł

 
 
 
 
 

Tort dekorowany kremem „Lambeth Cake”

Zakres szkolenia:

 
– praca na prawdziwym , złożonym torcie – każdy kursant na swoim egzemplarzu
– nauka tynkowania i ostre kanty
-posługiwanie się tylkami
– nauka szprycowania /wzory,rozety,falbany/
-barwienie kremu /omówienie barwników
-dekorowanie tortu w stylu lambeth

Cena – 1000 zł

 
 
 
 

Ciasta bez glutenu i cukru dodanego

Zakres szkolenia:

🧁Torcik z cheeskejkiem w musie z owoców leśnych
🍰Sernik kawowy
🧁Torcik sernikowy kokosowy z mango
🍰Torcik dyniowy z kremem bananowym
🧁Tartę czekoladowa z malinami
🍰Ciasto Sandwich z musem mango
Będziemy pracować na mąkach bezglutenowych a słodycz pozyskiwać jak najbardziej naturalnie ❤️
Cena – 900 zł

 

 
 
 
 
 

Trend roku - musowy zestaw w zamszu

Zakres szkolenia:

1. EARL BERRY

– mus z białej czekolady z infuzją herbaty Earl Grey

– Confit z jeżyn i malin

– Cremeux malina-bergamotka

– Financier z orzechami laskowymi

2. EXOTIC CARAMEL

– mus z marakui i białej czekolady

– Compote z kawałkami świeżego mango i maraku

i – Chrupiąca pralina karmelowa z kwiatem soli morskiej

– Dacquoise kokosowy

3. STRAWBERRY MILKSHAKE

– mus mleczny z infuzją fasoli tonka

– Coulis z truskawek i limonki

– Curd z limonek – Pistacjowy financier

Każdy zestaw wykończymy zamszem z kompresora

Pokażemy jak robić, zamsz, jak barwić i łączyć kolory.

Cena – 1300 zł

 
 
 
 
 

Torty piętrowe - kolosy

Zakres szkolenia:

W programie składanie 2 wysokich tortów (6-8 pięter) torty przełożone kremami wcześniej
– tynkowanie na żyletę
– idealne i niezawodne nakładanie pięter
– omawiamy transport
– udostępnione przepisy na biszkopty, tynk, oraz techniki omawiane na szkoleniu

Techniki które pojawia się :
-ręczny line art
– witraż
-akwarela
– efekt a la obraz akrylowy
– motyle z papieru waflowego
-praca z drukiem
-jadalne liście

Cena – 1300 zł

Zdjęcia tortów są podglądowe 🙂

 

 
 
 
 
 

Monodesery 2.0

 Zakres szkolenia:

Na szkoleniu wykonacie 4 monoporcje w takich smakach jak:

Pomarańcza – wanilia

Czekolada – rum

Owoce leśne – biała czekolada

Mango – limonka

Nauczycie się robić:

  • krem i mus czekoladowy
  • curd limonka, mus mango-limonka i glazura mango
  • kruche ciastko malinowe, konfitura, cremeux owoce leśne
  • mus z białej czekolady, zamsz
  • mus pomarańczowy, krem budyniowy

Dodatkowo wykonamy klasyczny deser z ciasta parzonego 🙂

Paris brest ze słonym karmelem

Cena – 1300 zł

 

 
 
 
 
 

Monodesery 1.0 - podstawy cukiernictwa

 Zakres szkolenia:

1. ptyś egzotyczny
2. tarta cytrynowa
3. mini tort czarny las
4. rocher orzech laskowy
5. opera

Czego się nauczysz?

1. pracy z ciastem parzonym
2. wykonywania idealnego curdu cytrynowego
3. produkowania wszystkich 3 rodzajów bezy
4. używania pektyn
5. temperowania czekolady
6. przygotowywania polewy typu rocher
7. wykonywania kremu maślanego
8. przygotowywania klasycznego glacage’u

Cena – 1300 zł

 

 
 
 
 
 

Sernikowe szaleństwo

      Zakres szkolenia:

sernik baskijski cytrynowy z białą czekoladą
sernik tradycyjny ala bounty
sernik nowojorski z kwaśną śmietaną
serniko-brownie z malinowym burakiem
sernik na zimno mango-marakuja
„sernik” wegański pistacjowy

Cena 1000 zł

 

 
 
 
 
 

Pokochaj bezy

      Zakres szkolenia:

beza Pavlova z kremem waniliowym i owocami
beza Włoska na cytrynowym cieście
beza Francuska – pistacjowy tort bezowy
beza Szwajcarska – dekoracyjne bezy
beza Daquoise z kremem kawowo – kajmakowym
wegańskie bezy z kokosowym kremem

Cena 1000 zł

 

 
 
 
 
 

Ciasta tortowe

       Zakres szkolenia:

– Tort czekoladowy z wiśniami
– Tort mango z żelką z marakuii
– Tort bananowy z musem whisky i konfiturą bananową
– Tort biała czekolada z żelką malinową
– Tort ciasteczkowo – sernikowy z frużeliną z czarnej porzeczki
– Tort marchewkowy z delikatnym kremem i galaretką marchewkowo pomarańczową
– Tort kawowy z chrupką słonecznikową

Cena 900 zł

Kwiaty z papieru waflowego

Plan szkolenia:

1. Omówienie i charakterystyka papieru waflowego i papieru cukrowego
2. Omówienie i charakterystyka narzędzi niezbędnych do tworzenia kwiatów
3. Omówienie rodzaju powierzchni na jakich możemy użyć papieru oraz sposoby mocowania kwiatów na torcie
4. Jak przygotować projekt tortu
5. Omówienie barwników  do malowania/barwienia papieru
6. Łączenie kolorów – barwienie papieru waflowego
7. Przygotowanie papieru do tworzenia kwiatów
8. Tworzenie płatków kwiatów , liści i kwiatów 3D
9. Łączenie poszczególnych elementów w kompozycję kwiatową
10. Malowanie na gotowym  torcie ( atrapa pokryta masą cukrową ) -i techniki malowania
11. Dekorowanie tortu przygotowanymi kwiatami 3D
12. Omówienie „pułapek”  w pracy z papierem i jak uniknąć problemów
13. Pytania i odpowiedzi

Cena 800 zł

Makaroniki na 2 metodach

Plan szkolenia:

1. Omówienie produktów i technologii wypieku makaroników
2. Omówienie najczęściej popełnianych błędów w czasie procesu ich przygotowania i wypiekania.
3. Przygotowanie składników z uwzględnieniem informacji na co należy zwrócić uwagę przy ich doborze
4. Omówienie rodzajów bezy
5. Przygotowanie bezy do makaroników – na co należy zwrócić uwagę
6. Przygotowanie ciasta na makaroniki,
7. Szprycowanie i wypiek makaroników
8. Przygotowanie nadzienia :

  • Ganache czekoladowy z masłem orzechowym, cremeux caramel
  • Ganache pistacjowy, pralina pistacjowa
  • Ganache porzeczkowy
  • Ganache Baileys, kawa
  • Ganache na karmelu z marakują, konfitura egzotyczna
  • Cheescake słony kokos i konfitura z pieczonych ananasow i kalmansi

9. Nadziewanie i składanie makaroników

Cena 900 zł

Podstawy tortów - tort tynkowany

Kurs dla osób początkujących lub tych, które dopiero chcą zacząć przygodę z tortami.

W programie kursu:

– idealny biszkopt, stabilny, wilgotny, pyszny
– środek tortu czyli nasączenie, kremy, frużeliny i prażynki
– mini beziki idealne do dekoracji tortów
– tynkowanie, barwienie tynku i kancik
– kolorowy drip
– zabezpieczenie kwiatów
– aranżacja dekoracji na torcie
– omówienie ilości porcji i wycena tortów
Każdy uczestnik wykona swój własny tort i zabierze go ze sobą

cena 600 zł

Torty piętrowe – kurs 2 dniowy

Kurs dla osób, które pierwsze tortowanie mają już za sobą, dla tych którzy chcą nauczyć się stawiać torty piętrowe ale też dla tych którzy zainteresowani są technikami dekoratorskimi

W programie kursu:

– dwa 4 piętrowe torty
– 8 smaków, żelki, kremy, prażynki i frużeliny
– tynkowanie, kancik, barwnienie tynku na ciemny kolor
– techniki dekoratorskie takie jak
– sugar sheet
– kwiaty z papieru opłatkowego
– izomalt
– jadalny tiul i materiał
– stawienie tortu piętrowego, wycena, transport, know-how. Każdy uczestnik otrzyma 8 kawałków
tortów po jednym z każdego smaku.

 Cena – 1500 zł

Torty wegańskie

Kurs dla osób, które chcą poznać tajniki wegańskiego cukiernictwa. Pokaże Wam idealny biszkopt bez
jajek, stabilny tort i kilkanaście kompozycji smakowych.

W programie kursu:

– tort malinowo – waniliowy z biszkoptem hibiskusowym i żelką malinową
– tort czekoladowo – orzechowy z karmelem, czekoladowym ganache
– tort korzenny z kremem cynamonowym, kremem czekoladowo-pomarańczowym i żelką wiśniową.
– tort pistacjowo – truskawkowy z kremem pistacjowym, prażonymi pistacjami i żelką truskawkową
– tort chałwowy z kremem chałwowym, żelką z czerwonych owoców.
– tort imbirowo – pomarańczowy z karmelizowaną gruszką, kremem pomarańczowym, kremem cynamonowym i orange curdem
– tort egzotyczny musowy z kremem pinacolada, insertem ananasowym i kremem mango-marakuja
– tort szpinakowy z kremem jeżynowym, kremem jagodym, żelką jeżynową
– tort nowoczesny w lustrzanej polewie

Cena – 800 zł

Wegańskie desery

Kurs dla osób, które chcą poznać tajniki wegańskiego cukiernictwa w mniejszej formie. Desery proste i te trudniejsze, idealne na słodkie stoły, przyjęcia czy do kawiarni

W programie kursu:

– domowe masło na bazie którego zrobimy ciasto kruche
– tartaletka z musem różano-hibiskusowym i waniliowym kremem
– tartaletka cytrynowo – truskawkowa z bazyliowym kremem
– monopocja czekoladowa z karmelem bananowym i polewą rocher
– monopocja poreczkowa z kremem i kawiorem owocowym
– tartaletka pistacjowa z malinową żelką i kremem kokosowym
– tartaletka czekoladowo – orzechowa na mlecznej czekoladzie z żelką z owoców leśnych
– cakeslices słony karmel z nadzieniem karmelowo – orzechowym
– monoporcja szarlotka na spodzie brownie z czekoladowym kremem i galaretką

Cena – 1000 zł