Zapraszam do zapoznania się z kalendarzem naszych szkoleń
TEMATY SZKOLEŃ
Słodki stół
Program szkolenia:
koszt szkolenia 1100 zł
Podstawy czekolady
Program szkolenia:
– teoria oraz praktyka związana z metodami temperowania czekolady (temperowanie na blacie granitowym, zasiewanie czekoladą, zasiewanie masłem kakaowym)
– zbiór informacji dotyczących przechowywania czekolady oraz problemów jakie mogą wystąpić
– podstawowe informacje dotyczące produktów orzechowych
Receptury:
-tabliczki czekoladowe z dodatkami (mleczna z słonecznikiem oraz solą morską / biała z prażonym sezamem i orzeszkami ziemnymi /ciemna z kokosem, pomarańczą oraz imbirem)
– napolitanki
-trufle czekoladowe (słony karmel / rum z wanilią )
– meltaways
-rochery migdałowe z prażonym ziarnem kakaowca oraz kawą
– klasyczna gianduja (w tym wykonanie pasty pralinowej od podstaw)
– cremino na bazie pasty z orzechów ziemnych
– batonik z karmelowej białej czekolady ( prązony migdał z kruszonką )
– batonik z białej czekolady (żel z yuzu i cytryny / ganache z białej czekolady z matchą )
– pralina (miód / pomarańcza / ganache z ciemnej i mlecznej czekolady)
– spread czekoladowo – orzechowy
koszt szkolenia 1100 zł
Bento Cake
BENTO CAKE
Torcik niewielkich rozmiarach, przeznaczony dla jednej lub dwóch osób. Jego filigranowa wielkość sprawia, że można potraktować go jako miły prezent, może być dowolnie spersonalizowany.Kremowe wykończenie w dowolnej kolorystyce stanowi idealne tło dla prostego napisu.Można też zdecydować się na niewielki obrazek lub inne, kwieciste dekoracje.
Na szkoleniu wykonamy dwa 12 cm torciki:
BENTO LEMON:
- wilgotne ciasto cytrynowe
- ganache z rubinowej czekolady
- karmel malinowy
BENTO KAKAO:
- kakowe ciasto na maślance
- ganache z czekolady karmelowej
- pralina słony migdał
koszt 700 zł
Tort dekorowany kremem „Lambeth Cake”
Zakres szkolenia:
– nauka tynkowania i ostre kanty
-posługiwanie się tylkami
– nauka szprycowania /wzory,rozety,falbany/
-barwienie kremu /omówienie barwników
-dekorowanie tortu w stylu lambeth
Cena – 1000 zł
Ciasta bez glutenu i cukru dodanego
Zakres szkolenia:
Trend roku - musowy zestaw w zamszu
Zakres szkolenia:
1. EARL BERRY
– mus z białej czekolady z infuzją herbaty Earl Grey
– Confit z jeżyn i malin
– Cremeux malina-bergamotka
– Financier z orzechami laskowymi
2. EXOTIC CARAMEL
– mus z marakui i białej czekolady
– Compote z kawałkami świeżego mango i maraku
i – Chrupiąca pralina karmelowa z kwiatem soli morskiej
– Dacquoise kokosowy
3. STRAWBERRY MILKSHAKE
– mus mleczny z infuzją fasoli tonka
– Coulis z truskawek i limonki
– Curd z limonek – Pistacjowy financier
Każdy zestaw wykończymy zamszem z kompresora
Pokażemy jak robić, zamsz, jak barwić i łączyć kolory.
Cena – 1300 zł
Torty piętrowe - kolosy
Zakres szkolenia:
W programie składanie 2 wysokich tortów (6-8 pięter) torty przełożone kremami wcześniej
– tynkowanie na żyletę
– idealne i niezawodne nakładanie pięter
– omawiamy transport
– udostępnione przepisy na biszkopty, tynk, oraz techniki omawiane na szkoleniu
Techniki które pojawia się :
-ręczny line art
– witraż
-akwarela
– efekt a la obraz akrylowy
– motyle z papieru waflowego
-praca z drukiem
-jadalne liście
Cena – 1300 zł
Zdjęcia tortów są podglądowe 🙂
Monodesery 2.0
Zakres szkolenia:
Na szkoleniu wykonacie 4 monoporcje w takich smakach jak:
Pomarańcza – wanilia
Czekolada – rum
Owoce leśne – biała czekolada
Mango – limonka
Nauczycie się robić:
- krem i mus czekoladowy
- curd limonka, mus mango-limonka i glazura mango
- kruche ciastko malinowe, konfitura, cremeux owoce leśne
- mus z białej czekolady, zamsz
- mus pomarańczowy, krem budyniowy
Dodatkowo wykonamy klasyczny deser z ciasta parzonego 🙂
Paris brest ze słonym karmelem
Cena – 1300 zł
Monodesery 1.0 - podstawy cukiernictwa
Zakres szkolenia:
1. ptyś egzotyczny
2. tarta cytrynowa
3. mini tort czarny las
4. rocher orzech laskowy
5. opera
Czego się nauczysz?
1. pracy z ciastem parzonym
2. wykonywania idealnego curdu cytrynowego
3. produkowania wszystkich 3 rodzajów bezy
4. używania pektyn
5. temperowania czekolady
6. przygotowywania polewy typu rocher
7. wykonywania kremu maślanego
8. przygotowywania klasycznego glacage’u
Cena – 1300 zł
Sernikowe szaleństwo
Zakres szkolenia:
Cena 1000 zł
Pokochaj bezy
Zakres szkolenia:
beza Pavlova z kremem waniliowym i owocami
beza Włoska na cytrynowym cieście
beza Francuska – pistacjowy tort bezowy
beza Szwajcarska – dekoracyjne bezy
beza Daquoise z kremem kawowo – kajmakowym
wegańskie bezy z kokosowym kremem
Cena 1000 zł
Ciasta tortowe
Zakres szkolenia:
– Tort czekoladowy z wiśniami
– Tort mango z żelką z marakuii
– Tort bananowy z musem whisky i konfiturą bananową
– Tort biała czekolada z żelką malinową
– Tort ciasteczkowo – sernikowy z frużeliną z czarnej porzeczki
– Tort marchewkowy z delikatnym kremem i galaretką marchewkowo pomarańczową
– Tort kawowy z chrupką słonecznikową
Cena 900 zł
Kwiaty z papieru waflowego
Plan szkolenia:
1. Omówienie i charakterystyka papieru waflowego i papieru cukrowego
2. Omówienie i charakterystyka narzędzi niezbędnych do tworzenia kwiatów
3. Omówienie rodzaju powierzchni na jakich możemy użyć papieru oraz sposoby mocowania kwiatów na torcie
4. Jak przygotować projekt tortu
5. Omówienie barwników do malowania/barwienia papieru
6. Łączenie kolorów – barwienie papieru waflowego
7. Przygotowanie papieru do tworzenia kwiatów
8. Tworzenie płatków kwiatów , liści i kwiatów 3D
9. Łączenie poszczególnych elementów w kompozycję kwiatową
10. Malowanie na gotowym torcie ( atrapa pokryta masą cukrową ) -i techniki malowania
11. Dekorowanie tortu przygotowanymi kwiatami 3D
12. Omówienie „pułapek” w pracy z papierem i jak uniknąć problemów
13. Pytania i odpowiedzi
Cena 800 zł
Makaroniki na 2 metodach
Plan szkolenia:
1. Omówienie produktów i technologii wypieku makaroników
2. Omówienie najczęściej popełnianych błędów w czasie procesu ich przygotowania i wypiekania.
3. Przygotowanie składników z uwzględnieniem informacji na co należy zwrócić uwagę przy ich doborze
4. Omówienie rodzajów bezy
5. Przygotowanie bezy do makaroników – na co należy zwrócić uwagę
6. Przygotowanie ciasta na makaroniki,
7. Szprycowanie i wypiek makaroników
8. Przygotowanie nadzienia :
- Ganache czekoladowy z masłem orzechowym, cremeux caramel
- Ganache pistacjowy, pralina pistacjowa
- Ganache porzeczkowy
- Ganache Baileys, kawa
- Ganache na karmelu z marakują, konfitura egzotyczna
- Cheescake słony kokos i konfitura z pieczonych ananasow i kalmansi
9. Nadziewanie i składanie makaroników
Cena 900 zł
Podstawy tortów - tort tynkowany
Kurs dla osób początkujących lub tych, które dopiero chcą zacząć przygodę z tortami.
W programie kursu:
– idealny biszkopt, stabilny, wilgotny, pyszny
– środek tortu czyli nasączenie, kremy, frużeliny i prażynki
– mini beziki idealne do dekoracji tortów
– tynkowanie, barwienie tynku i kancik
– kolorowy drip
– zabezpieczenie kwiatów
– aranżacja dekoracji na torcie
– omówienie ilości porcji i wycena tortów
Każdy uczestnik wykona swój własny tort i zabierze go ze sobą
cena 600 zł
Torty piętrowe – kurs 2 dniowy
Kurs dla osób, które pierwsze tortowanie mają już za sobą, dla tych którzy chcą nauczyć się stawiać torty piętrowe ale też dla tych którzy zainteresowani są technikami dekoratorskimi
W programie kursu:
– dwa 4 piętrowe torty
– 8 smaków, żelki, kremy, prażynki i frużeliny
– tynkowanie, kancik, barwnienie tynku na ciemny kolor
– techniki dekoratorskie takie jak
– sugar sheet
– kwiaty z papieru opłatkowego
– izomalt
– jadalny tiul i materiał
– stawienie tortu piętrowego, wycena, transport, know-how. Każdy uczestnik otrzyma 8 kawałków
tortów po jednym z każdego smaku.
Cena – 1500 zł
Torty wegańskie
Kurs dla osób, które chcą poznać tajniki wegańskiego cukiernictwa. Pokaże Wam idealny biszkopt bez
jajek, stabilny tort i kilkanaście kompozycji smakowych.
W programie kursu:
– tort malinowo – waniliowy z biszkoptem hibiskusowym i żelką malinową
– tort czekoladowo – orzechowy z karmelem, czekoladowym ganache
– tort korzenny z kremem cynamonowym, kremem czekoladowo-pomarańczowym i żelką wiśniową.
– tort pistacjowo – truskawkowy z kremem pistacjowym, prażonymi pistacjami i żelką truskawkową
– tort chałwowy z kremem chałwowym, żelką z czerwonych owoców.
– tort imbirowo – pomarańczowy z karmelizowaną gruszką, kremem pomarańczowym, kremem cynamonowym i orange curdem
– tort egzotyczny musowy z kremem pinacolada, insertem ananasowym i kremem mango-marakuja
– tort szpinakowy z kremem jeżynowym, kremem jagodym, żelką jeżynową
– tort nowoczesny w lustrzanej polewie
Cena – 800 zł
Wegańskie desery
Kurs dla osób, które chcą poznać tajniki wegańskiego cukiernictwa w mniejszej formie. Desery proste i te trudniejsze, idealne na słodkie stoły, przyjęcia czy do kawiarni
W programie kursu:
– domowe masło na bazie którego zrobimy ciasto kruche
– tartaletka z musem różano-hibiskusowym i waniliowym kremem
– tartaletka cytrynowo – truskawkowa z bazyliowym kremem
– monopocja czekoladowa z karmelem bananowym i polewą rocher
– monopocja poreczkowa z kremem i kawiorem owocowym
– tartaletka pistacjowa z malinową żelką i kremem kokosowym
– tartaletka czekoladowo – orzechowa na mlecznej czekoladzie z żelką z owoców leśnych
– cakeslices słony karmel z nadzieniem karmelowo – orzechowym
– monoporcja szarlotka na spodzie brownie z czekoladowym kremem i galaretką
Cena – 1000 zł