Marta Rietz

Cześć 🙂 mam na imię Marta, od 2015 roku z powodzeniem prowadzę pracownie tortów artystycznych. W 2016 roku poprowadziłam pierwsze szkolenie cukiernicze i od tego czasu przeszkoliłam setki osób. Jestem ogromną pasjonatką cukiernictwa, dekoratorką i przedsiębiorcą co daje mi spory wachlarz wiedzy i doświadczenia którym chętnie się z Wami podzielę 🙂
Luźna atmosfera, dużo uśmiechu i cenne wskazówki, które ułatwiają prace w zawodzie to na pewno atut moich szkoleń.
Jestem człowiekiem wielu pasji stąd wachlarz szkoleń jaki mogę Wam zaproponować.
Zobaczycie się ze mną na wegańskich szkoleniach, podstawach tortów i tortach piętrowych.
Na warsztaty do Atelier zapraszam osoby początkujące jak i takie, które pierwsze kroki w branży mają już za sobą.
Stworzyłam to słodkie miejsce dla Was i również dla Was zbudowałam zespół trenerów, który przeprowadzi przez słodki świat od wypieków po najbardziej pracochłonne dekoracje 🙂
Poznajcie Kadrę Trenerską Cukierniczego Atelier
KADRA TRENERSKA
Maciej Majzon-Wójtowicz

doświadczony cukiernik, który zdobywał swoje umiejętności w renomowanych cukierniach i restauracjach. Przez wiele lat pracował w restauracji Metamorfoza, gdzie pełnił funkcję Szefa Cukierni. W 2016 roku reprezentował Polskę w VII edycji Pucharu Świata Coppa del Mondo della Gelateria. W latach 2017-2022 był Szefem Akademii Czekolady w Łodzi, a także pełnił rolę jurora w trakcie Mistrzostw Polski na Pralinę 2023 oraz 2024. Należy do elitarnego grona ambasadorów marki Callebaut i realizuje się jako szkoleniowiec w dziedzinie nowoczesnego cukiernictwa.
Michał Wiśniewski

Jest laureatem kilku konkursów cukierniczych, ważnych i ważniejszych, ale przede wszystkim liczą się dla niego pasja i możliwość poznawania ludzi, nowych technologii, wymiany doświadczeń oraz satysfakcja konsumentów. W czasie swojej drogi zawodowej odbył kilka szkoleń w Polsce i zagranicą.
Dodatkowo od 9 lat jest konsultantem technologicznym firmy Pastry Creation a także trenerem w kilku szkołach cukierniczych.
Doświadczeniem i wiedzą, którą posiada bez żadnych przeszkód jest w stanie się podzielić, tak, aby cukiernictwo w Polsce było na jak najwyższym poziomie.
Inspiracje czerpie z cukiernictwa hiszpańskiego i francuskiego, ale nie ogranicza się na te dwa fantastyczne kraje. Uważa, że na świecie jest wielu znakomitych fachowców, których dzieła z wielkim podziwem obserwuje. Wśród nich znajdują się także polscy cukiernicy, z którymi się przyjaźni i dzieli doświadczeniem.
Oleksandr Khrystiuk

Patryk Szczepański

Wszystko zaczęło się ponad 16 lat temu, kiedy zawodowo i z pasji zająłem się cukiernictwem. Doświadczenie zdobywałem w zróżnicowanych zakładach pracy między innymi kawiarniach, hotelach czy centrum szkoleniowym. Swoją drogę zawodową rozpocząłem w hotelu Haffner w Sopocie pod okiem Michała Wiśniewskiego, który zaszczepił we mnie chęć do dalszego doskonalenia umiejętności cukierniczych oraz pogłębiania wiedzy w tej dziedzinie. Kolejnym istotnym etapem mojej ścieżki zawodowej było objęcie stanowiska szefa cukierni w Hotelu Hilton w Gdańsku, gdzie mogłem poznać fine dinning na najwyższym poziomie, angażując wszystkie swoje dotychczasowe umiejętności.
Napędzany pasją, przez cały ten czas pogłębiałem wiedzę oraz umiejętności, czytając branżową literaturę oraz uczestnicząc w szkoleniach. Następstwem tego było podjęcie pracy jako doradca technologiczny w Akademii Czekolady w firmie Barry Callebaut w Łodzi. Był to dla mnie czas zarówno szkolenia innych, jak i bycia szkolonym przez najlepszych cukierników z kraju i z zagranicy. To poprowadziło mnie przez prowadzenie własnej firmy zajmującej się doradztwem w zakresie cukiernictwa (Pure Sugar) a następnie po 4 latach do objęcia stanowiska technologa w dynamicznie rozwijającej się cukierni Kaiser patisserie, gdzie pracuję do dziś.
Magdalena Adamska

Cześć, jestem Magda 🙂 od wielu lat jestem związana z branżą gastronomiczną, pracowałam w wielu poznańskich hotelach i restauracjach, jednak ostatnie lata poświęciłam się tylko cukiernictwu. W 2022 roku zdobyłam wraz z Kamilem Szulcem Mistrzostwo Polski w przygotowywaniu deseru talerzowego, natomiast w 2023 roku 1 miejsce w prestiżowym konkursie Debic Pastry Cup. Uczestniczyłam w wielu branżowych szkoleniach, aby cały czas podnosić swoje kwalifikacje. Obecnie jestem częścią zespołu Kaiser Patisserie- najprężniej rozwijającej się cukierni w Polsce, na stanowisku sous chefa, miałam przyjemność tworzyć to miejsce od samego początku, z czego jestem niezmiernie dumna. Sama również prowadzę szkolenia cukiernicze. U Marty nauczę Was pracy z makaronikami, rozłożymy je na czynniki pierwsze, tak aby każe kolejne podejście do nich nie było Wam straszne.
Marlena Doroś & Katarzyna Chudy - Kamola

Marlena Doroś:
Od 10 lat zajmuję się sugarcraftingiem, a od 2017r. prowadzę własną pracownię cukierniczą
“Bajkowe Torty w Elblągu”. Jestem laureatką konkursów branżowych Cake Festival i Expo
Sweet. Mam na swoim koncie tysiące tortów i ogrom słodkich eventów i wesel. Moja
największa słodka miłość to torty piętrowe i artystyczne dekoracje. Od 2018r. dzielę się
swoimi umiejętnościami i pasją, prowadząc szkolenia cukiernicze. Od 4 lat współpracuję z
Katarzyną Chudy-Kamola, tworząc wspólną markę premium “Cake Me”, w której skupiamy
się na realizacjach weselnych, słodkich stołach, artystycznych tortach i organizacji szkoleń
cukierniczych w wielu miastach w Polsce.
Katarzyna Chudy-Kamola:
Posiadam 11 lat doświadczenia zawodowego, tytuł Mistrza Cukiernictwa, kwalifikacje
Instruktora Praktycznej Nauki Zawodu, dwukrotne wicemistrzostwo Polski w konkursie Expo
Sweet i…ogrom pasji do cukiernictwa! Podczas 9-letniego stażu pracy w trójmiejskich
cukierniach (w tym dwukrotnie na stanowisku Szefa Cukierni) zgłębiałam wiedzę z zakresu
technologii i organizacji produkcji, co stało się moim szczególnym zainteresowaniem, które
od tego czasu rozwijam i którym z przyjemnością dzielę się podczas szkoleń! Razem z
Marleną Doroś tworzymy pełen energii słodki team, prowadząc szkolenia w pełnej dobrego
humoru, przyjaznej i swobodnej atmosferze, dzieląc się swoimi doświadczeniami, trikami i
poradami – całkowicie w oparciu o realia codziennej produkcji cukierniczej
Jagoda Mikolcz

Cześć,
Mam na imię Jagoda i od 2019 roku prowadzę manufakturę cukierniczą o nazwie „Jagodowo mi”. Wykonuję głównie torty weselne i okazjonalne, a moimi ulubionymi technikami w dekoracji tortów- jest praca z kremem maślanym.
Styl „Lambeth Cake” jest moim ulubionym – dzięki temu mogę wyczarować niepowtarzalne dekoracje, które za każdym razem zachwycają klientów- których grono niezmiennie rośnie.
Na naszych szkoleniach chcę pokazać Ci jakie możliwości daje nam krem maślany, pokaże Ci że nie ma żadnych ograniczeń! Rozwiejemy wszelkie mity dotyczące pracy z tylkami cukierniczymi !
Twoje dekoracje wejdą na nowy poziom i zapewniam też, że Twoja wyobraźnia ruszy w nowe rejony, kiedy zobaczysz ile możliwości dają techniki których chcę Cię nauczyć.
Zapraszam Cię serdecznie na moje szkolenia- do zobaczenia
Karolina Kowalik

Karolina Kowalik artystka, właścicielka pracowni „Sztuka Cukru”.
Jednym z impulsów, takich mocno motywujących do jej dalszego rozwoju i działania, jest okazja do dzielenia się wiedzą i umiejętnościami z osobami dzielącymi ze mną pasję cukierniczą. Ogromną radość sprawia jej oglądanie efektów pracy kursantów.
W Cukierniczym Atelier poprowadzi szkolenie z tego z czego chyba najbardziej jest znana 🙂
Torty artytyczne kolosy
Krzysztof Ilnicki

Krzysztof Ilnicki jest mistrzem polskiej sceny cukierniczej, absolwentem
Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk
Kulinarnych. Jako pierwszy Polak odznaczony został tytułem Prix au Chef
Patissier przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną AIG.
W 2018 i 2022 miał przyjemność być jurorem na mistrzostwach Świata
World Chocolate Masters w Paryżu – jest to największe tego typu wydarzenie
na Świecie. Obecnie jest właścicielem autorskiej cukierni UMAM w Gdańsku.
Wielokrotnie występował w telewizji m.in.w roli jurora we wszystkich 6
edycjach programu Bake-Off – Ale ciacho, a niedawno w roli gościnnego
jurora i prowadzącego masterclass w programie Masterchef TVN.
Od 2022 prowadzi autorski kanał na YouTube o tematyce lifestylowo –
cukierniczej. Jest również aktywny na FB i IG, które ciągle rozwija.
Barbara Szparagowska

Cześć, jestem Basia i od kiedy pamiętam lubiłam piec ciasta. Kiedyś nie przypuszczałam, że będzie to mój sposób na życie… aż do momentu kiedy to w 2015 roku wraz z partnerem otworzyliśmy kawiarnię Black and White Coffee w Gdyni, która stała się naszym drugim domem. Piekę tam niezliczone ilości różnych ciast i mam to szczęście, że nic mnie nie ogranicza prócz mojej wyobrazi. Codziennie staram się odkrywać nowe smaki i tworzyć totalnie nowe przepisy. Zawsze powtarzam, że pieczenie jest proste – trzeba znać jedynie kilka zasad. Uwielbiam proste cukiernictwo i pięknie (naturalnie) zdobione ciasta. Często słyszę pytania jak udaje mi się piec tyle różnych rzeczy samodzielnie – dla mnie to kwestia organizacji czasu pracy i dobrego zaplanowania. Na szkoleniach chcę Wam pokazać jak piec różnorodnie i jak to wszystko najlepiej zaplanować. Jak ułożyć pracę i się nią nie stresować. Dla mnie pieczenie to szczęście, radość i satysfakcja i tym właśnie chce się z Wami dzielić
Magdalena Komorowska

Ukończyłam Akademię im. Jana Długosza w Częstochowie na wydziale Pedagogiczno-Artystycznym. Zdobyłam dyplom z malarstwa w pracowni prof. Wernera Lubosa, dodatkowo dyplom z rysunku w pracowni prof. Jerzego Sztuki.
Z wykształcenia jestem magistrem sztuki, z zamiłowania dekoratorem cukierniczym.
Jestem laureatką wielu konkursów tortów okolicznościowych Expo Sweet, dwukrotną wicemistrzynią Polski wśród dekoratorów cukierniczych, oraz zdobywczynią nagrody publiczności. Od piętnastu lat zajmuje się cukiernictwem. Przez kilka lat byłam współwłaścicielką pracowni cukierniczej w Gdańsku.
Obecnie zajmuje się szkoleniami, które prowadzi od ośmiu lat i wychowywaniem synka.
W czasie wolnym maluje i rzeźbie.
Magdalena Koszyk

Cześć, mam na imię Magda i możliwe, że kojarzysz mnie z instagramowego profilu Madziówka. Przez ponad 6 lat współtworzyłam z sukcesami Manufakturę Cukierniczą Niebieskie Migdały.
Moja pracownia kilka lat z rzędu zajmowała pierwsze miejsce w plebiscycie Orły Cukiernictwa w Warszawie. Jednak po urodzeniu syna, zdecydowałam się znacząco zwolnić tempo, zrezygnować z codziennej pracy w cukiernii i skupić się już wyłącznie na szkoleniach.
Chcę zaprosić Cię na szkolenie, dzięki któremu praca z masą cukrową będzie prosta i przyjemna, a co najważniejsze – zdobyte umiejętności pozwolą Ci rozszerzyć ofertę o ręcznie modelowane, jadalne dekoracje.
Małgorzata Witkowska

Kilkanaście lat temu torty stały się moją pasją, zwłaszcza gdy odkryłam masę cukrową i jej możliwości.Po tym gdy pierwszy raz zobaczyłam kwiaty z masy cukrowej wiedziałam że to jest to co chcę robić. Około 2015 roku zaczęłam się uczyć , eksperymentować z masami i nowymi kwiatami. W 2019 roku zaczęłam próby z papierem opłatkowym.Teraz kwiaty są moją pasją.
W 2018 na Cake Festival Poland brąz i srebro
2020 Expo Sweet -srebro
2022 Expo Sweet brąz, złoto i Grand Prix w kategorii kwiaty 2023 dwa srebra
Jowita Woszczyńska - gościnnie

Pasję i miłość do cukiernictwa Jowita Woszczyńska odnalazła w Cukierni Sowa gdzie od 2014 roku pod kierownictwem Mistrza Pawła Małeckiego rozpoczęła naukę zawodu.
Sugarcraftingiem zajmuje się od ponad 8 lat. W 2017 r zajęła I miejsce w Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów Expo Sweet. Wygrana umożliwiła jej start w Mistrzostwach Świata w Dekoracji tortów w Mediolanie, gdzie zdobyła brązowy medal.
W lutym 2018 roku była członkiem jury w Mistrzostwach Europy w Dekoracji tortów Expo Sweet.
W 2019 obroniła tytuł Mistrza Polski w dekoracji tortów, co ponownie zagwarantowało jej możliwość reprezentowania Polski na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, gdzie tym razem zdobyła złoto i tytuł Mistrza Świata w dekoracji tortów.
Członkini jury w 2019 w Mistrzostwach Europy Expo Sweet. Dodatkowo laureatka innych cukierniczych konkursów np. pierwsze miejsce w konkursie „Cukiernik plus dekorator” w Katowicach na Sweet targach. Szkoliła się u największych dekoratorów na świecie takich jak Kristina Rado i Barbara Regini.
Obecnie promuje swoją pierwszą książke o sugarcraftingu „Sugar fairy tales”.
Jowita występuje gościnnie w Cukierniczym Atelier i nauczy Was bajkowych figurek