Zapraszam do zapoznania się z kalendarzem naszych szkoleń
TEMATY SZKOLEŃ
Słodki stół
Program szkolenia:
koszt szkolenia 1100 zł
Torty nowoczesne w polewie lustrzanej
Wszystkie torty wykończymy samodzielnie zrobioną polewą lustrzaną w różnych kolorach
Monoporcje foremkowe BEZ GLUTENU w polewie lustrzanej
1) Mango / Trawa cytrynowa / Cytryna
(chrupka cytrynowa / magdalenka waniliowa / supreme cytrynowe / galaretka mango z trawą cytrynową / polewa „nappage”)
2)Mleczna czekolada / Malina / Mięta
(financier kakaowy z malinami / creamy z mlecznej czekolady / żelka malinowa z mietą / polewa malinowa / świeże maliny)
3)Ciemna czekolada / Banan / Kawa
(brownie czekoladowe / smażone banany / creamy kawowe / mus z ciemnej czekolady / polewa ciemna „mirror glacage”
4)Karmel / Sos sojowy / Orzeszki ziemne
(biszkopt tygrysi / creamy z orzeszków ziemnych/ karmel z sosem sojowym / ubijany krem karmelowy, polewa karmelowa „nappage” / polewa rocher)
5)Sezam / migdał / Kokos
Financier migdałowow sezamowy / chrupka sezamowa / creamy migdałowe / mus kokosowy / polewa z białej czekolady)
]
Wegańskie ciasta klasyczne + ciasto drożdżowe
1)Drożdżówka z owocami
(ciasto drożdżowe, konfitura malinowa, krem patissier, kruszonka migdałowa, świeże owoce)
2)Cynamonka
(ciasto drożdżowe, nadzienie cynamonowe, lukier )
3)Babka cytrynowa z pistacjami
4)Babka kakaowo orzechowa z bananami
5)Ciasto malina / migdał / wanilia
(biszkopt waniliowy, creamy malinowe, żel malinowy, creamy migdałowo waniliowe, świeże maliny)
6)Brownie z truskawkami i mango
(brownie czekoladowe, creamy czekoladowe z mango, świeże truskawki, mango, karmelizowane nibsy kakaowca)
7)Tarta z borówkami
(ciasto kruche, krem migdałowo cytrynowy, creamy migdałowe z pomarańczą , świeże borówki)
8) Ciasteczka z czekoladą
Tarty nowoczesne
Tarty w nowoczesnej formie
Połączenie struktur i smaków jakich nie znajdziecie nigdzie indziej
Szkolenie prowadzone od podstaw dla osób, które stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie ale i dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją ofertę o niebanalne smaki
Na szkoleniu wykonamy :
1) Tarta Czerwone owoce / Biała czekolada / Liczi/ Róża
Podstawy czekolady
Program szkolenia:
– teoria oraz praktyka związana z metodami temperowania czekolady (temperowanie na blacie granitowym, zasiewanie czekoladą, zasiewanie masłem kakaowym)
– zbiór informacji dotyczących przechowywania czekolady oraz problemów jakie mogą wystąpić
– podstawowe informacje dotyczące produktów orzechowych
Receptury:
-tabliczki czekoladowe z dodatkami (mleczna z słonecznikiem oraz solą morską / biała z prażonym sezamem i orzeszkami ziemnymi /ciemna z kokosem, pomarańczą oraz imbirem)
– napolitanki
-trufle czekoladowe (słony karmel / rum z wanilią )
– meltaways
-rochery migdałowe z prażonym ziarnem kakaowca oraz kawą
– klasyczna gianduja (w tym wykonanie pasty pralinowej od podstaw)
– cremino na bazie pasty z orzechów ziemnych
– batonik z karmelowej białej czekolady ( prązony migdał z kruszonką )
– batonik z białej czekolady (żel z yuzu i cytryny / ganache z białej czekolady z matchą )
– pralina (miód / pomarańcza / ganache z ciemnej i mlecznej czekolady)
– spread czekoladowo – orzechowy
koszt szkolenia 1000 zł
Tort dekorowany kremem „Lambeth Cake”
Zakres szkolenia:
– nauka tynkowania i ostre kanty
-posługiwanie się tylkami
– nauka szprycowania /wzory,rozety,falbany/
-barwienie kremu /omówienie barwników
-dekorowanie tortu w stylu lambeth
Cena – 1000 zł
Ciasta bez glutenu i cukru dodanego
Zakres szkolenia:
Słodki stół na mniejsze przyjęcia (monoporcje)
Cena – 1200 zł
Torty piętrowe - kolosy
Zakres szkolenia:
W programie składanie 2 wysokich tortów (6-8 pięter) torty przełożone kremami wcześniej
– tynkowanie na żyletę
– idealne i niezawodne nakładanie pięter
– omawiamy transport
– udostępnione przepisy na biszkopty, tynk, oraz techniki omawiane na szkoleniu
Techniki które pojawia się :
-ręczny line art
– witraż
-akwarela
– efekt a la obraz akrylowy
– motyle z papieru waflowego
-praca z drukiem
-jadalne liście
Cena – 1400 zł
Zdjęcia tortów są podglądowe 🙂
Monodesery 2.0
Zakres szkolenia:
Na szkoleniu wykonacie 4 monoporcje w takich smakach jak:
Pomarańcza – wanilia
Czekolada – rum
Owoce leśne – biała czekolada
Mango – limonka
Nauczycie się robić:
- krem i mus czekoladowy
- curd limonka, mus mango-limonka i glazura mango
- kruche ciastko malinowe, konfitura, cremeux owoce leśne
- mus z białej czekolady, zamsz
- mus pomarańczowy, krem budyniowy
Dodatkowo wykonamy klasyczny deser z ciasta parzonego 🙂
Paris brest ze słonym karmelem
Cena – 1400 zł
Monodesery 1.0 - podstawy cukiernictwa
Zakres szkolenia:
1. ptyś egzotyczny
2. tarta cytrynowa
3. mini tort czarny las
4. rocher orzech laskowy
5. opera
Czego się nauczysz?
1. pracy z ciastem parzonym
2. wykonywania idealnego curdu cytrynowego
3. produkowania wszystkich 3 rodzajów bezy
4. używania pektyn
5. temperowania czekolady
6. przygotowywania polewy typu rocher
7. wykonywania kremu maślanego
8. przygotowywania klasycznego glacage’u
Cena – 1500 zł
6 serników w 1 dzień
Zakres szkolenia:
Cena 1000 zł
Proste i szybkie wypieki plus ciastka
Cena 1000 zł
Ciasta tortowe
Zakres szkolenia:
– Tort czekoladowy z wiśniami
– Tort mango z żelką z marakuii
– Tort bananowy z musem whisky i konfiturą bananową
– Tort biała czekolada z żelką malinową
– Tort ciasteczkowo – sernikowy z frużeliną z czarnej porzeczki
– Tort marchewkowy z delikatnym kremem i galaretką marchewkowo pomarańczową
– Tort kawowy z chrupką słonecznikową
Cena 900 zł
Kwiaty z papieru waflowego
Plan szkolenia:
1. Omówienie i charakterystyka papieru waflowego i papieru cukrowego
2. Omówienie i charakterystyka narzędzi niezbędnych do tworzenia kwiatów
3. Omówienie rodzaju powierzchni na jakich możemy użyć papieru oraz sposoby mocowania kwiatów na torcie
4. Jak przygotować projekt tortu
5. Omówienie barwników do malowania/barwienia papieru
6. Łączenie kolorów – barwienie papieru waflowego
7. Przygotowanie papieru do tworzenia kwiatów
8. Tworzenie płatków kwiatów , liści i kwiatów 3D
9. Łączenie poszczególnych elementów w kompozycję kwiatową
10. Malowanie na gotowym torcie ( atrapa pokryta masą cukrową ) -i techniki malowania
11. Dekorowanie tortu przygotowanymi kwiatami 3D
12. Omówienie „pułapek” w pracy z papierem i jak uniknąć problemów
13. Pytania i odpowiedzi
Cena 800 zł
Makaroniki na 2 metodach
Plan szkolenia:
1. Omówienie produktów i technologii wypieku makaroników
2. Omówienie najczęściej popełnianych błędów w czasie procesu ich przygotowania i wypiekania.
3. Przygotowanie składników z uwzględnieniem informacji na co należy zwrócić uwagę przy ich doborze
4. Omówienie rodzajów bezy
5. Przygotowanie bezy do makaroników – na co należy zwrócić uwagę
6. Przygotowanie ciasta na makaroniki,
7. Szprycowanie i wypiek makaroników
8. Przygotowanie nadzienia :
- Ganache czekoladowy z masłem orzechowym, cremeux caramel
- Ganache pistacjowy, pralina pistacjowa
- Ganache porzeczkowy
- Ganache Baileys, kawa
- Ganache na karmelu z marakują, konfitura egzotyczna
- Cheescake słony kokos i konfitura z pieczonych ananasow i kalmansi
9. Nadziewanie i składanie makaroników
Cena 900 zł
Podstawy tortów - tort tynkowany
Kurs dla osób początkujących lub tych, które dopiero chcą zacząć przygodę z tortami.
W programie kursu:
– idealny biszkopt, stabilny, wilgotny, pyszny
– środek tortu czyli nasączenie, kremy, frużeliny i prażynki
– mini beziki idealne do dekoracji tortów
– tynkowanie, barwienie tynku i kancik
– kolorowy drip
– zabezpieczenie kwiatów
– aranżacja dekoracji na torcie
– omówienie ilości porcji i wycena tortów
Każdy uczestnik wykona swój własny tort i zabierze go ze sobą
cena 800 zł
Torty piętrowe – kurs 2 dniowy
Kurs dla osób, które pierwsze tortowanie mają już za sobą, dla tych którzy chcą nauczyć się stawiać torty piętrowe ale też dla tych którzy zainteresowani są technikami dekoratorskimi
W programie kursu:
– dwa 4 piętrowe torty
– 8 smaków, żelki, kremy, prażynki i frużeliny
– tynkowanie, kancik, barwnienie tynku na ciemny kolor
– techniki dekoratorskie takie jak
– sugar sheet
– kwiaty z papieru opłatkowego
– izomalt
– jadalny tiul i materiał
– stawienie tortu piętrowego, wycena, transport, know-how. Każdy uczestnik otrzyma 8 kawałków
tortów po jednym z każdego smaku.
Cena – 1800 zł
Torty wegańskie
Kurs dla osób, które chcą poznać tajniki wegańskiego cukiernictwa. Pokaże Wam idealny biszkopt bez
jajek, stabilny tort i kilkanaście kompozycji smakowych.
W programie kursu:
– tort malinowo – waniliowy z biszkoptem hibiskusowym i żelką malinową
– tort czekoladowo – orzechowy z karmelem, czekoladowym ganache
– tort korzenny z kremem cynamonowym, kremem czekoladowo-pomarańczowym i żelką wiśniową.
– tort pistacjowo – truskawkowy z kremem pistacjowym, prażonymi pistacjami i żelką truskawkową
– tort chałwowy z kremem chałwowym, żelką z czerwonych owoców.
– tort imbirowo – pomarańczowy z karmelizowaną gruszką, kremem pomarańczowym, kremem cynamonowym i orange curdem
– tort egzotyczny musowy z kremem pinacolada, insertem ananasowym i kremem mango-marakuja
– tort szpinakowy z kremem jeżynowym, kremem jagodym, żelką jeżynową
– tort nowoczesny w lustrzanej polewie
Cena – 800 zł
Wegańskie desery
Kurs dla osób, które chcą poznać tajniki wegańskiego cukiernictwa w mniejszej formie. Desery proste i te trudniejsze, idealne na słodkie stoły, przyjęcia czy do kawiarni
W programie kursu:
– domowe masło na bazie którego zrobimy ciasto kruche
– tartaletka z musem różano-hibiskusowym i waniliowym kremem
– tartaletka cytrynowo – truskawkowa z bazyliowym kremem
– monopocja czekoladowa z karmelem bananowym i polewą rocher
– monopocja poreczkowa z kremem i kawiorem owocowym
– tartaletka pistacjowa z malinową żelką i kremem kokosowym
– tartaletka czekoladowo – orzechowa na mlecznej czekoladzie z żelką z owoców leśnych
– cakeslices słony karmel z nadzieniem karmelowo – orzechowym
– monoporcja szarlotka na spodzie brownie z czekoladowym kremem i galaretką
Cena – 1000 zł